Pieczarki

Pieczarki

Pieczarki

Pieczarki należą do bardzo popularnych oraz uniwersalnych grzybów. Doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do wielu potraw ale również składnikiem bazowym wielu z nich. Z zakupem ich nie ma najmniejszego problemu albowiem są dostępne przez cały rok. Grzyby te należą do tzw. żywności funkcjonalnej. W ramach wyjaśnienia żywność taka nie tylko jest bogactwem składników odżywczych ale co ważne wpływa na organizm wzmacniająco. Robiąc zakupy tylko nieliczni zwracają uwagę na skład czy wartości odżywcze produktów. Kupujemy dny produkt bo po prostu lubimy. Jednak pieczarki nie tylko są smaczne ale również posiadają wiele cennych składników które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Wykazują również właściwości prozdrowotne ale o tym w dalszej części artykułu.

Dlaczego warto wprowadzić pieczarki do swojego menu?

Odpowiedź na to pytanie nie będzie zaskoczeniem dla nikogo.

  • Są produktem niskokalorycznym,
  • Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D, A, E, PP oraz C,
  • To bogactwo minerałów min. miedzi,selenu, cynku, fosforu, jodu oraz potasu,
  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz antybakteryjne,
  • Wpływają również na wzmocnienie odporności,
  • Są również bogatym źródłem kwasu foliowego,
  • Zadbają o prawidłowe funkcjonowanie wzroku,
  • Wpływają na regulację poziomu cholesterolu we krwi,
  • Pomogą w walce z przemęczeniem oraz ospałością,
  • Pozytywnie wpływają na układ nerwowy,
  • Regulują również poziom cukru we krwi,
  • Obniżają ciśnieni krwi,
  • Zawierają również sporą ilość błonnika,
  • Wspierają układ pokarmowy oraz sercowo naczyniowy,
  • Doskonałe w dietach odchudzających.

O dobroczynnym wpływie pieczarek na Nasz organizm można pisać wiele. I chociaż zdania na temat wartości odżywczych grzybów są mocno podzielone warto wprowadzić je do swojego menu. Wiele badań potwierdza także właściwości prozdrowotne pieczarek. Zresztą nie tylko one je wykazują wiele innych grzybów również. Pieczarki świetnie smakują na surowo zarówno położone na kromkę chleba posmarowanego masłem jak i dodatek do sałatek.

Pieczarki są grzybami i mogą być ciężkostrawne. Dlatego też osoby z wrażliwym żołądkiem powinny je spożywać po obróbce termicznej. Pamiętajmy również, że pieczarki bardzo szybko się psują więc nie kupujmy ich na zapas ponieważ możemy wyrządzić sobie więcej krzywdy niż korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *