Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Wielu z Nas ma tą przyprawę w swoim zbiorze przypraw lecz nie za często z niej korzysta. Warto jednak wiedzieć, ze ten rodzaj pieprzu wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak na początku kilka słów czym jest pieprz cayenne? Przyprawa ta powstaje ze specjalnej odmiany papryki. Nadaje pikantny smak oraz charakterystyczny aromat potrawom. Jednak jedno jest pewne ta zwykła a zarazem niezwykła przyprawa z cała pewnością powinna zagościć u Nas na stałe albowiem wykazuje niesamowite właściwości prozdrowotne.

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne

Przede wszystkim większość korzyści zdrowotnych przypisuje się zawartej w nim kapsaicynie, która nie tylko nadaje pikantności potrawom ale również jest pomocna w leczeniu wielu dolegliwości.

Dlaczego warto stosować tą przyprawę?

Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe oraz bakteriobójcze,

  • Kapsaicyna zapobiega powstawaniu nowotworów oraz hamuje rozrost komórek nowotworowych,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Obniż poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy oraz chorobami układu krążenia,
  • Zawiera witaminę C, witaminę E oraz potas, mangan i flawonoidy,
  • Leczy wrzody przewodu pokarmowego,
  • Skutecznie łagodzi bóle głowy,
  • Pomocny przy nerwobólach oraz dolegliwościach bólowych mięśni oraz stawów,
  • Sprzyja szybszemu spalaniu kalorii.

Ważne:

Pieprz cayenne może wchodzić w interakcje z aspiryną. Nie powinny go używać osoby przyjmujące leki na cukrzycę albowiem wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz przyjmujące leki rozrzedzające krew. Ostrożność powinny również zachować osoby przyjmujące zioła (min. imbir, miłorząb oraz żeń-szeń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018