Pieprz czarny

Pieprz czarny

Pieprz czarny

Przyprawa jakże pospolita i znana. Korzystamy z niej wszyscy w kuchni. Ma piękny aromat i dodaje smaczku Naszym potrawom. Ale czy kiedyś się zastanawialiśmy jakie właściwości zdrowotne wynikają z używania pieprzu? Chyba tylko nieliczni z Nas. Czarny pieprz był wykorzystywany w medycynie już od wieków. Jak potwierdzają badania to właśnie pieprz pomoże skutecznie zwalczyć Nam otyłość oraz schorzenia z nią związane.

Co dobrego daje używanie pieprzu?

Na początku warto wspomnieć, ze to dzięki piperynie pieprz czarny posiada tak silne właściwości odchudzające oraz lecznicze.

Jadnak przede wszystkim:

  • Doskonale wzmocni Naszą odporność,
  • Jest naturalnym sposobem na zatkane zatoki oraz nos,
  • skuteczny na oczyszczenie dróg oddechowych z zalegającego śluzu,
  • Przyczyni się do lepszego trawienia,
  • Korzystnie wpływa na pracę jelit,
  • Wykazuje silne działanie antybakteryjne,
  • Przyspiesza gojenie niewielkich ran,
  • Posiada silne właściwości rozgrzewające,
  • Wpływa na poprawę koncentracji,
  • Wykazuje działanie rozkurczowe,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Wykazuje działanie znieczulające.

Ciekawostką może być fakt, ze olejek olejek pieprzowy może przynieść ulgę dolegliwościach reumatycznych oraz przy stanach zapalnych-mowa o stosowaniu zewnętrznym.

Jak widać niby zwykła przyprawa, którą używamy codziennie a jednocześnie taka niezwykła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018