Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Dzisiaj przepis na danie, które lubią wszyscy bez wyjątku. Duzi i mali :)) Mianowicie na pierogi ruskie. Według tego przepisu na ciasto robiła je moja Babcia, Mamusia [*] i ja. Jak dla mnie ciasto rewelacyjne. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • około 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Farsz:

  • około 1.1/2kg ziemniaków
  • kostka białego sera
  • 2 większe cebule
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek. Dodajemy olej, sól i pomału wlewamy wodę zagarniając mąkę nożem. wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Farsz:

Ziemniaki gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez praskę do ziemniaków razem z serem. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy do ziemniaków z serem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.  Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy dosyć cienko. Wycinamy kółka np. szklanką. Nakładamy farsz i zlepiamy zgrabne pierożki. Gotowe pierogi gotujemy partiami we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem kilka kropli oleju. Gotowe podajemy z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego.

Pierogi ruskie
Pierogi ruskie

Należy pamiętać, że ilość wody zależy od chłonności mąki. Ja osobiście uwielbiam pierogi podane ze śmietaną. Smacznego

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018