Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Roślina ta od wieków była wykorzystywana w medycynie. Z jej „ cudownych” właściwości zdrowotnych korzystali zakonnicy i mnisi. Znajdziemy ją na łąkach, nad brzegiem zbiorników wodnych ale również bez problemu zaopatrzymy się w niego w sklepie ze zdrowa żywnością. Roślina ta wykazuje wiele właściwości zdrowotnych dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej.

Właściwości podbiału

  • Ułatwia odkrztuszanie oraz nawilża błony śluzowe,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne dlatego też polecany jest osobom borykającym się z zapaleniem górnych dróg oddechowych,
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • Hamuje odruchy kaszlowe,
  • Niesie pomoc przy przetłuszczających się włosach.

Podbiał może być stosowany wewnętrznie zarówno w postaci tabletek, syropu oraz miodu.

Ważne:

Mimo, ze podbiał wykazuje wiele właściwości zdrowotnych zakazany jest u dzieci, kobiet w ciąży oraz mam karmiących. Ogólnie nie powinien być używany dłużej niż przez okres 6 tygodni. Nie powinien być stosowany również przez osoby mające problemy z wątrobą. Najlepiej jednak przed użyciem poradzić się lekarza lub farmaceuty w celu rozwiania ewentualnych wątpliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018