Podgrzybki

Podgrzybki

Podgrzybki

Podgrzybki należą do najpopularniejszych wśród grzybów. Występują zarówno w lasach liściastych jak i iglastych od lata aż do późnej jesieni. Występują zarówno pojedynczo jak i w większych skupiskach. W kuchni wykorzystywane są do przyrządzenia sosów, zup, w zalewie octowej czy też po prostu zasuszyć. Przygotowanym daniom z ich udziałem nadają wyjątkowego smaku oraz aromatu. I chociaż te „dary lasu” nie są wskazane dla wszystkich warto je wprowadzić do swojego menu, oczywiście okazjonalnie. Po powrocie z grzybobrania w razie wątpliwości czy wszystkie są właściwe warto spytać o opinię znawcę grzybów albowiem jest wiele trujących, które są bardzo podobne do grzybów jadalnych a których spożycie może skończyć się ciężkim zatruciem a nawet śmiercią.

Bądźmy ostrożni!!!

Wartości odżywcze

Jak wiadomo w grzybach najwięcej znajduje się potasu który korzystnie wpływa na pracę serca oraz całego układu krążenia. Zawierają również sporo innych minerałów niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia. Są również skarbnicą wielu witamin między innymi witaminy A, E, C, D, PP oraz witamin z grupy B. Zawarty w nich błonnik korzystnie wpływa na pracę jelit oraz cały układ pokarmowy. Koniecznie należy wspomnieć, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne.

Wykazują również działanie antyoksydacyjne. Podgrzybki tak jak wszystkie inne grzyby są produktem niskokalorycznym dlatego też chętnie sięgają po nie wegetarianie.

Ważne:

Sezon na grzyby w pełni. I mimo, ze podgrzybka ciężko pomylić z grzybami trującymi zachowajmy ostrożność. Grzybów nie powinno się podawać dzieciom oraz osobom borykającym się z chorobami nerek i wątroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *