Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce

Ta wbrew pozorom prosta czynność nie jest taka prosta jak się wydaje i co ważne odgrywa ogromną rolę. Odpowiedni sposób przechowywania żywności nie tylko odpowiada za dobry smak potraw ale również za Nasze zdrowie. Ile razy wracając z zakupów niestety bezmyślnie wkładamy produkty do lodówki tam gdzie jest akurat wolne miejsce? Zazwyczaj tak postępujemy. Jednak pora to zmienić i to jak najszybciej.

Jak odpowiednio przechowywać produkty w lodówce?

Nie jest to wyczyn na miano „Oskara”. I z całą pewnością wszyscy sobie poradzą bez trudności. Ważne aby pamiętać, że wiele produktów zarówno warzyw, owoców czy też ziół nie nadaje się do przechowywania w ten sposób. Tracą nie tylko na smaku ale również szybciej się psują. Położenie półek również odgrywa ważną rolę. Dla przykładu surowe mięso najlepiej przechowywać na najniższej półce i to nie tylko ze względu na niższą temperaturę ale również zapobiegnie to ewentualnemu kapaniu soków z niego. Na środkowej warto trzymać produkty, które szybko się psują min. gotowe wędliny, potrawy przetworzone jak również sery. Natomiast szuflady doskonale nadają się do przechowywania warzyw oraz owoców. Musimy jednak pamiętać aby każdy rodzaj był osobno. Tutaj z pomocą „przyjdą” specjalne pojemniki.

Zachowując tych kilka prostych zasad nie tylko zapobiegniemy przesiąkaniu jednych potraw zapachem drugich ale również przedłużymy świeżość zapobiegniemy psuciu co tylko w sposób pozytywny wpłynie na Nasze zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × three =