Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne

Słyszał o nich każdy. Jednak bardzo rzadko, można rzec zbyt rzadko korzystamy z ich cudownych właściwości. Zanim jednak zostały docenione w kuchni używane zazwyczaj były jako afrodyzjaki, kadzidełka oraz leki. W dzisiejszych czasach wykorzystujemy je tylko na święta jako dodatek do pierników lub kompotu z suszu. Do najpopularniejszych zaliczamy: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, anyż, szafran, kurkumę, kardamon, imbir, wanilię oraz pieprz czarny, liść laurowy oraz ziele angielskie. Na tle innych przypraw wyróżniają się ostrym smakiem oraz intensywnym aromatem. W sklepach dostępne są zazwyczaj w zmielonej już formie jednak już coraz częściej możemy dostać je w całości chociażby gałkę muszkatołową w postaci zgrabnych kuleczek, imbir w postaci korzenia czy też laskę wanilii. Co ważne nie tylko wzbogacą smak Naszych dań dodając im intensywnego oraz wyrazistego smaku ale również wniosą wiele właściwości zdrowotnych. Jedno jest pewne. Warto się do nich przekonać i na stałe wprowadzić do swojej kuchni.

Właściwości przypraw korzennych

Przyprawy korzenne jak już zostało wcześniej wspomniane mają ostry smak oraz intensywny aromat dlatego powinniśmy stosować je z umiarem albowiem ich nadmiar ( zresztą jak każdej innej przyprawy) może popsuć nawet najbardziej wykwintne danie.

Jednak obecność alkaloidów, garbników, olejków eterycznych, flawonoidów i fenoli jest znacznie wyższa niż w przyprawach ziołowych a co za tym idzie wykazują silniejsze właściwości zdrowotne na Nasz organizm. I chociaż każda z tych przypraw wykazuje nieco inne właściwości prozdrowotne do najważniejszych jednak należą:

  • Wykazują działanie antyoksydacyjne, bakteriobójcze, rozkurczające oraz przeciwbólowe,
  • Wzmacniają odporność,
  • Przeciwdziałają powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Obniżają poziom cukru we krwi, Regulują ciśnienie krwi,
  • Wykazują zbawienny wpływ na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Działają kojąco na układ nerwowy,
  • Wzmacniają serce,
  • Obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Poprawiają płodność u mężczyzn,
  • Wpływają na poprawę trawienia.

Musimy jednak pamiętać, ze przyprawy korzenne mają krótki termin przydatności dlatego nie należy kupować ich w nadmiarze. Bardzo ważną rolę odgrywa również ich przechowywanie ( w szczelnie zamkniętych pojemnikach w suchym miejscu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018