Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli

Po miód sięga wielu z Nas. Dobry na wszelkie infekcje, przeziębienie jak również osłabienie organizmu. Jest skarbnicą wielu witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przez miłośników zwany również „naturalnym antybiotykiem”. Jednak dzisiaj skupimy się na pyłku pszczelim zwanym również kwiatowym. Czy posiada również wiele cennych składników? Czy jest zdrowy? O tym w dalszej części artykułu 🙂

Właściwości pyłku pszczelego

Na początku warto wspomnieć, że pyłek kwiatowy był znany i doceniany w medycynie naturalnej od dawien. Jest prawdziwą skarbnicą wielu witamin. Co ważne wykazuje wiele właściwości leczniczych.

  • To bogactwo witamin min. witaminy E, B, A, P witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez oraz sód,
  • Wpływa na wzmocnienie odporności,
  • Pomocny w walce z anemią,
  • To doskonały zastrzyk energii oraz niezawodna koncentracja,
  • Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi,
  • Reguluje pracę przemiany materii,
  • Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze,
  • Doskonale oczyszcza organizm z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • Sprawdzi się również przy długotrwałym stresie,nerwowości oraz rozdrażnieniu,
  • Zapobiega zmianom miażdżycowym,
  • Korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • Pomocny przy nadciśnieniu krwi,
  • W sposób korzystny wpływa na włosy oraz skórę,
  • Działa silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo,
  • Jest silnym, naturalnym antybiotykiem.
Ważne:

Mimo, ze spożywanie pyłku pszczelego w sposób korzystny wpływa nie tylko na stan zdrowia ale również duszy nie jest wskazany wszystkim. Szczególną ostrożność powinni zachować alergicy. Może być przyczyną bólów brzucha, nudności,zaczerwienienia spojówek oraz biegunki.

W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skontaktować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *