Pyszny jabłecznik

Pyszny jabłecznik

Ach te pachnące jabłuszka. Mmm pycha. Dzisiaj przepis na przepyszny jabłecznik z dużą warstwą jabłek. Wielbicielom tego ciasta na pewno przypadnie do gustu. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Ciasto:

  • 40 dkg mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy(najlepiej domowy)
  • 2 jajka
  • 16 dkg margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo 7 łyżek mleka

Masa jabłkowa:

  • 1.1/2 -2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru można dać więcej zależy od kwasowości jabłek
  • cukier waniliowy
  • 4 dkg masła
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 5 łyżek wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wykładamy na większą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut do zrumienienia.

Masa:

Jabłka obieramy i kroimy  w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cukry, masło i przesmażamy delikatnie tak aby się całkiem nie rozpadły jabłka. Następnie dodajemy suchy budyń, mieszamy i chwilę dotujemy. Ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Na podpieczony wcześniej spód wykładamy masę jabłkową. Pozostałą część ciasta mieszamy z mlekiem i wykładamy na masę jabłkową. Rozprowadzamy równomiernie. Ja pomagam sobie łyżką namoczoną w zimnej wodzie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni termoobieg około godziny. Smacznego 😀

Pyszny jabłecznik
Pyszny jabłecznik

Jak dla mnie ciasto jest wyśmienite. Wielbiciele jabłek na pewno będą zadowoleni. Można oczywiście dodać cynamon ale to kwestia gustu. a jak wiadomo na temat gustów się nie dyskutuje :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018