Rabarbar

Rabarbar

Rabarbar

Roślinę tą znamy doskonale wszyscy. Można ja spotkać prawie w każdym przydomowym ogródku. Kojarzy się z dzieciństwem kiedy z apetytem zajadało się go maczanego w cukrze. Któż nie lubi ciasta z nim? Chyba można policzyć na palcach jednej ręki. Czy tez kwaskowy kompot do obiadu. Mmm pycha. Jednak bylina ta posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Niejednokrotnie jest tak, ze naturalne lekarstwo mamy w zasięgu dłoni nie wiedząc o tym.

Właściwości rabarbaru

  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Jest źródłem witamin E, C oraz A,
  • Posiada duże ilości potasu oraz fosforu,
  • Dzięki zawartości błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Pomocny przy wzdęciach i zaparciach albowiem wykazuje działanie przeczyszczające,
  • Dzięki zawartości rapontygeniny ( polifenol powstający po upieczeniu rośliny) zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych,
  • Wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne,
  • Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Ważne:

Rabarbar doskonale nadaje się na przetwory. Jednak pamiętajmy aby spożywać go z umiarem ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy ponieważ może doprowadzić do zatrucia pokarmowego oraz chorób nerek.

Pamiętajmy także na na przełomie maja i czerwca rabarbar zawiera minimalne ilości kwasu szczawiowego i wtedy możemy nim się cieszyć bez większych obaw. Spożywajmy tylko łodygi mimo że liście są również jadalne. Jak mówi stare przysłowie „ Lepiej dmuchać na zimne”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2019