Rącznik pospolity

Rącznik pospolity

Rącznik pospolity

Rącznik pospolity jest rośliną jednoroczną. Charakteryzuje się czerwonymi dłoniastymi liśćmi oraz czerwonym kwiatostanem. Owocem natomiast jest kolczasta torebka z błyszczącymi nasionkami z których wytwarzany jest olej rycynowy mający szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie ale również w kosmetyce.

MUSIMY JEDNAK PAMIĘTAĆ, ŻE NASIONA ROŚLINY WYKAZUJĄ SILNE DZIAŁANIE TRUJĄCE. SPOŻYTE NAWET W NIEWIELKIEJ ILOŚCI MOGĄ BYĆ ŚMIERTELNE!!!

Jednak co z właściwościami prozdrowotnymi rośliny?

Właściwości lecznicze wykazuje olej wytwarzany z nasion.

Najbardziej znany jest ze swojego działania drażniącego ( na błonę śluzową jelita cienkiego).

Jednak olej z rącznika:

  • Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz odkażające,
  • Stosowany również przy oparzeniach i wrzodach skóry,
  • Wzmaga perystaltykę jelit,
  • Stosowany również przy atopowym zapaleniu skóry,
  • Powszechnie stosowany jako środek przeczyszczający.

Jest częstym składnikiem maści przeciwzapalnych. Natomiast w kosmetyce znajdziemy go w kremach zwłaszcza do cery suchej.

Ważne:
Pod żadnym pozorem nie należy przyjmować rącznika na własną rękę albowiem może wyrządzić więcej szkody niż korzyści.
Konieczna jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *