Rodzynki

Rodzynki

Rodzynki

Każdy z Nas je doskonale zna. Rodzynki są bardzo popularną przekąska dodawana do wielu ciast oraz deserów. Ale czy wiemy jak wiele dobrego niesie ze sobą spożywanie rodzynek? Chyba nie wszyscy. Chociaż tak naprawdę rodzynki są suszonymi owocami winogron. Takie zwykłe a jednak niezwykłe albowiem posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych oraz wartości odżywczych. Gdy nagle dopadnie Nas ochota na coś słodkiego sięgnijmy właśnie po rodzynki. Są nie tylko smaczne ale również zdrowe i z cała pewnoscią korzystniej wpłyną na Nasz organizm niż cisto z kremem.

Wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne rodzynek

  • Wpływają na poprawę pracy układu sercowo-naczyniowego,
  • Obniżają ciśnienie krwi,
  • Są skarbnicą witamin ( C, E, K oraz witamin z grupy B) oraz minerałów ( magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza),
  • Zawierają duże pokłady błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit oraz całego ukłądu pokarmowego,
  • Są mało kaloryczne,
  • Zapobiegają osteoporozie,
  • Zwalczają próchnicę,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Podnoszą odporność,
  • Wpływają na poprawę koncentracji,
  • Korzystnie wpływają na wygląd skóry,
  • Obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • Obniżają poziom cholesterolu.

Co ważne rodzynki zawierają jod, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

I mimo że te małe suszone owoce nie tylko są smaczne ale również zdrowe zrezygnować z ich spożywania powinny osoby borykające się z zespołem jelita drażliwego oraz wrzodami. Uważać powinny również osoby z migreną albowiem tyramina  zawarta w rodzynkach może przyczynić się do zaostrzenia objawów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018