Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe

Witam Wszystkich 😀 Dzisiaj przepis na rogale śniadaniowe. Pyszne, delikatne, doskonałe na śniadanie z dżemem lub samym masłem. Zjedzone bez niczego również wybornie smakują. Przepis wypatrzyłam  tutaj: www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogale-sniadaniowe-3. Uwierzcie mi na słowo, że smakują nieziemsko. Robiłam je pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

Dodatkowo żółtko do posmarowania rogalików. Mak do posypania

Wykonanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, pozostały cukier, sól, jajko oraz jogurt. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Ale ciasto będzie rzadkawe. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę zagniatamy w celu odgazowania, dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na kształt owalny. Każdy owal zwijamy na koniec kształtując zgrabnego rogalika. Rogale wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, można posypać makiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Rogale śniadaniowe
Rogale śniadaniowe

Moje rogaliki nie są tak pięknie ukształtowane jak w pierwotnym przepisie ale zapewniam, że są naprawdę pyszne. Polecam serdecznie :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018