Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Dzisiaj przepis na pyszne rogaliki krucho-drożdżowe. Przepis znalazłam tutaj:

smaker.pl/przepis-rogaliki-krucho-drozdzowe,119806,kuchniaupoli.html.

Rogaliki przepyszne naprawdę godne polecenia.

Składniki:

  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 dkg masła
  • 30 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • dżem ja dałam powidła śliwkowe

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Dobrze mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło starte na tarce, żółtko, całe jajko, cukry i śmietanę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując delikatnie mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Każdą cienko rozwałkujemy na kształt koła. Ja każde koło podzieliłam na na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie nakładamy dżem i zwijamy rogaliki, które układamy na blasze wyłożonej papierem. Rogaliki urosną więc należy zachować odstępy. Gotowe rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki pycha, uwielbiam je. Zazwyczaj nie wychodziły mi piękne rogale, ale dzisiaj jak widać nawet nawet he he. Naprawdę polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018