Rokitnik

Rokitnik

Rokitnik

Jest rośliną objętą ścisłą kontrola. Jako krzew ozdobny występuje w Europie oraz Azji. Natomiast w jako roślinę dziką możemy go spotkać nad wybrzeżem Bałtyku. Małe pomarańczowe kuleczki są jego znakiem rozpoznawczym. Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce ale również w ziołolecznictwie albowiem posiada wiele cennych składników odżywczych oraz wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Przeczytacie w dzisiejszym artykule.

Właściwości odżywcze oraz zdrowotne rokitnika

  • Zawiera spore pokłady witamin min. witaminę A, E, K, D, P oraz witaminy z grupy B,
  • Pomoże w uzupełnieniu deficytu potasu, żelaza, wapnia, fosforu, krzemu i co ważne nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu nowotworów,
  • Korzystnie wpłynie na wygląd skóry,
  • Jest niezastąpionym źródłem witaminy C,
  • Zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chorób układu krążenia,
  • Chroni przed nadciśnieniem,
  • Wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Olej z rokitnika pomoże przy zgadze oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy,
  • Łagodzi dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu,
  • Przyspiesza gojenie ran,
  • Hamuje powstawanie zmarszczek,
  • Wykazuje działanie odmładzające, nawilża skórę,
  • Zapobiega powstawaniu łupieżu,
  • Likwiduje przebarwienia skóry.

O dobroczynnym wpływie rokitnika można pisać wiele dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018