Rolada

Rolada

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na lato a gdy już przyjdzie nie możemy się doczekać niższych temperatur. Straszna duchota… Nie wiem jak Wy ale dla mnie jest po prostu za gorąco. Dlatego też w taki upał doskonale sprawdzi się rolada. Nie będę zachwalała-musicie spróbować sami. Ale myślę, że naprawdę warto 🙂

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 6 dkg cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka u mnie wiśniowa

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz łyżką wody na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukry. Piana ma być lśniąca i sztywna. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku miksując już na najniższych obrotach miksera. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy w trzech porcjach za każdym razem delikatnie ale dokładnie mieszając- nie miksujemy. W tym momencie obie masy łączymy drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 20 minut. Upieczone  ciepłe ciasto przekładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w kształt rolady ( ja użyłam papieru do pieczenia). Zwinięta studzimy.

Masa:

Galaretkę rozpuszczamy  250 ml przegotowanej gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietanki ubijamy na sztywna masę dodając pod koniec ubijania tężejącą galaretkę.

Wystudzona roladę delikatnie rozwijamy, ściągamy papier, smarujemy wcześniej przygotowaną masą- zawijamy. Przechowujemy w lodówce.

Smakuje wyśmienicie posypana cukrem pudrem ale kwestia dekoracji według gustu.

Rolada
Rolada

Moja rolada polana polewa i posypana wiórkami kokosowymi. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018