Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Dzisiaj prezentuje przepis na rybkę po japońsku. Smakuje obłędnie a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno. Sprawdzi się również jako danie na Boże Narodzenie oraz imprezy rodzinne. Zachęcam do wypróbowania przepisu :D.

 

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 20 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego.

Dodatkowo:

  • 1 kilogram ryby ja używam tilapii albo mintaja,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 1 słoik papryki,
  • 3 duże cebule,
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki łagodnego keczupu.

Ciasto:

  • 5 całych jajek,
  • 2 łyżki vegety,
  • mąka ( tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany).

Wykonanie:

 

Na początku przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki gotujemy około 10 minut. Rybkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki, paprykę oraz cebulę kroimy w paski. Pora wrócić do zalewy. Po upływie czasu gotowania zalewę przecedzamy przez sitko ( oczywiście zostawiamy ją), dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, ogórki, keczup oraz koncentrat i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie smażymy rybkę. Każdy kawałek obtaczamy we wcześniej przygotowanym cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Teraz pora na składanie:D. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami rybkę i warzywa z zalewy i tak do wyczerpania składników. pozostałą zalewę wlewamy do naczynia z rybką i gotowe.

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku

Tak przygotowana rybka najlepiej smakuje na drugi dzień. Jest doskonała na zimno i na ciepło. Przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018