Rzeżucha

Rzeżucha

Rzeżucha

Rzeżucha zwana również pieprzycą siewną należy do roślin z rodziny kapustowatych. Chociaż ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników jest prawdziwym bogactwem wielu cennych witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po okresie jesienno-zimowym Nasz organizm jest osłabiony dlatego też warto nadrobić niedobory tego co najważniejsze. Tym bardziej, że niestety nie tylko w Polsce ale również na Świecie panuje epidemia. Warto w tym czasie dodatkowo wzmocnić organizm w sposób naturalny. Doskonałym sposobem może być właśnie rzeżucha. Czy pomoże – nie wiem. Ale z całą pewnością nie zaszkodzi!!!

Właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze rzeżuchy

Przede wszystkim jest bogactwem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  • Zawiera spore pokłady witamin takich jak witamina A, E, C, K, witaminy z grupy B oraz minerałów min. potasu, magnezu, wapnia, fosforu, manganu, żelaza, selenu i cynku,
  • Posiada luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej,
  • Przyniesie pomoc w walce z osteoporozą,
  • Przeciwdziała również anemii,
  • Ochrania także układ sercowo-naczyniowy,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Chroni przed miażdżycą,
  • Wzmacnia również ścianki naczyń krwionośnych,
  • Podnosi odporność organizmu i oczyszcza go,
  • Wykazuje działanie moczopędne,
  • Polecana jest również przy schorzeniach nerek,
  • Obniża poziom cukru we krwi.

O dobroczynnym wpływie rzeżuchy na Nasz organizm można pisać wiele. Jedno jest pewne-warto wprowadzić ją do swojego menu na stałe.

Pamiętajmy jednak aby spożywać ją z umiarem albowiem spożyta w nadmiarze może być przyczyną stanu zapalnego pęcherza!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *