Sałata

Sałata

Sałata

Odmian sałaty jest wiele. Jednak wszystkie zawierają wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A nie oszukując się w dzisiejszych czasach gdy brakuje czasu na wszystko i tak chętnie zajadamy się daniami gotowymi oraz fast foodami nie dostarczamy organizmowi tego co potrzebuje najbardziej. Sałatę możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek ale również do sałatek i surówek. Wielu z Nas ozdabia nią również talerze na wszelkie uroczystości. Wśród wielu gatunków największym powodzeniem cieszy się sałata masłowa oraz lodowa. Jedno jest pewne. Nie zapominajmy o niej. Włączmy ją do swojego menu na stałe bo naprawdę warto.

Właściwości sałaty

Jak już wcześniej zostało wspomniane sałata bez względu na rodzaj zawiera wiele cennych witamin ( A, E, D, C, witamin z grupy B) oraz mikroelementów ( żelaza, wapnia, potasu, magnezu). Jest również doskonałym źródłem silnych przeciwutleniaczy. Dzięki dużej zawartości błonnika zadba o prawidłową pracę jelit oraz całego układu pokarmowego. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, krążenia oraz na serce. Wskazana osobom mającym problem z zaparciami. Również osoby będące na dietach powinny ją wprowadzić do swojego menu albowiem jest niskokaloryczna, poprawia pracę przemiany materii oraz przyspiesza trawienie. Co ważne sałata zawiera również silne antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Co ważne wykazuje również działanie odkwaszające. Chroni również przed działaniem wolnych rodników.

Zalet spożywania sałaty można wymieniać w nieskończoność. Warto uprawiać ją w swoich przydomowych ogródkach albowiem jest łatwa w uprawie ale co ważne „wiemy co jemy”.

Korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najczęściej. Przecież to samo zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *