Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy

Zarówno warzywa jak i owoce wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Są prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler naciowy kojarzy każdy z Nas z półek sklepowych chociaż nie każdy z niego korzysta albowiem mimo chrupkości oraz soczystości charakteryzuje się specyficznym smakiem. I właśnie ten smak co niektórych bardzo zniechęca. Musimy jednak wiedzieć, że warzywo to zawiera wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na Nasze zdrowie oraz zapobiegają wielu schorzeniom. Czy więc warto go stosować? Uważam, że tak? Ale na to pytanie każda osoba musi odpowiedzieć sobie indywidualnie!!!

Właściwości zdrowotne selera naciowego

Jak każde warzywo seler naciowy jest skarbnicą witamin (A, E, C, K witamin z grupy B) oraz minerałów (potasu, magnezu, fosforu, żelaza, sodu, wapnia oraz cynku),

Jednak to nie wszystko!!!

  • Wzmaga produkcję żółci,
  • Obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu,
  • Zapobiega chorobom serca,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz moczopędne,
  • Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Wpływa na poprawę pracy nerek,
  • Koi zszargane nerwy,
  • Reguluje równowagę alkaliczną,
  • Przyspiesza pracę metabolizmu,
  • Zapobiega zaparciom,
  • Jest niezastąpionym źródłem błonnika oraz wody,
  • Obniża ryzyko wystąpienia wrzodów,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Jest bogatym źródłem antyoksydantów,
  • Pozytywnie wpływa na układ krążenia,
  • Działa odmładzająco na skórę oraz odżywia włosy,
  • Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Chroni wątrobę,
  • Zwalcza stany zapalne.

Jak widać spożywanie selera naciowego może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Ważne:

Pamiętajmy, że seler może być przyczyna alergii albowiem należy do warzyw najczęściej uczulających!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *