Sernik płaczacy

Sernik płaczący

Ach te serniki mmm niebo w buzi oczywiście. Ja uwielbiam te ciasta. Dzisiaj przepis na sernik płaczący. Jest delikatny i kremowy. W moim domu bardzo często gości na stole. A przygotowanie go nie sprawi problemu nawet początkującym. Zachęcam do wypróbowania.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy najlepiej zrobiony w domu
  • 10 dkg margaryny
  • 1 całe jajko

Masa serowa:

  • 1.1/2 kg sera wiaderkowego
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 15 dkg margaryny
  • 3 budynie waniliowe
  • 1/2 litra mleka
  • laska wanilii
  • rodzynki – niekoniecznie

Wykonanie:

Ważne: składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem.

Masa serowa:

Ser ucieramy, dodajemy żółtka, cukry, roztopioną i przestudzoną margarynę. Następnie małym strumieniem wlewamy mleko, wsypujemy proszek budyniowy oraz ziarenka wanilii. Ucieramy ale nie za długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła.  Masa będzie rzadka ale taka ma być. Dodajemy rodzynki ( zawsze namaczam, odcedzam i obtaczam w mące a dopiero potem dodaję do masy). Mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto- równamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę ( pieczemy z termoobiegiem). Ja lubię bardziej zarumienione serniki wiec trzymam troszkę dłużej. Po upieczeniu sernik studzimy przez około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie można wyciągnąć. Polewamy polewą ( to jest zwieńczenie smaku 😀 )

Sernik płaczacy
Sernik płaczacy

 

Są gusta i guściki ale sernik jest naprawdę wyśmienity. może warto się skusić? 😀

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018