Sernik puszysty

Sernik puszysty

Nie da się ukryć, że uwielbiam serniki zarówno te ciężkie jak i lekkie jak piórko. Dzisiejszy sernik jest naprawdę bardzo bardzo puszysty ale bez wątpienia przepyszny. Przygotowanie go nie sprawi najmniejszego problemu nawet początkującym przygodę z pieczeniem. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 12,5 dkg margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera ja użyłam dobrej jakości z wiaderka
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 jajek
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie:

Ciasto:

Miękką margarynę ucieramy z cukrami na puch, dodając po 1 całym jajku dalej miksując. Na koniec dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia miksując do uzyskania jednakowej gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33×23 i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Masa serowa:

Ser, żółtka oraz proszek budyniowy miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec cukry. Masa będzie gęsta i szklista. Śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy te dwie masy za pomocą łyżki. Na sam koniec dodajemy ubitą kremówkę, również już nie miksujemy tylko mieszamy szpatułką . Tak przygotowany ser wykładamy na wcześniej podpieczone ciasto. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około godziny. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. sernik studzimy w uchylonym piekarniku około 20 minut. Następnie go wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Sernik puszysty
                                             Sernik puszysty

Serniczek polany polewą to cudo dla podniebienia, ale nie odbiega również smakiem posypany tylko cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018