Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

  • Nie muszę chyba przypominać, że uwielbiam serniki w każdej postaci. Oczywiście mam swojego faworyta, ale i tak testuje nowe przepisy. Dzisiaj przedstawiam przepis na sernik tradycyjny bez spodu. Przygotowania zajmie kilka chwil a w smaku mmm pycha :D.

Składniki:

  • 1 kilogram sera wiaderkowego do serników
  • 15 dkg margaryny
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru (w przepisie 1.1/2 szklanki jak ktoś lubi słodszą masę)
  • 1 łyżka budyniu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

Wykonanie:

Ważne aby produkty były w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo dodajemy ser cały czas miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopioną i wystudzoną margarynę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz sparzone, wystudzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Równamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy w piekarniku.

Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny

Serniczek jest wyśmienity i bardzo prosty w przygotowaniu. U mnie całość wieńczy polewa czekoladowa. Czy nie wygląda apetycznie? 😀 Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018