Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Uwielbiam serniki. W związku z tym cały czas testuje nowe przepisy. Oczywiście mam swojego faworyta jednak i ten na pewno często będzie gościł na moim stole. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

  • 1 kg sera ja użyłam dobrej jakości wiaderkowego
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg rozpuszczonego masła
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Ser, serek mascarpone, 1 szklankę cukru, żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, mąki oraz budyń w proszku miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników( zapobiegnie to zbytniemu napowietrzeniu masy). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo pozostały cukier. Gdy masa będzie lśniąca i szklista delikatnie łączymy ją z serem najlepiej łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do większej tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około godziny. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Po 15 minutach uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy serniczek i studzimy na blacie.

Sernik z mascarpone
Sernik z mascarpone

To cudeńko można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018