Sernik

Sernik

Witajcie moi Drodzy. dzisiaj przepis na szybki serniczek. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawki ale i na Święta będzie również doskonały. Przygotowanie go nie zajmie dużo czasu. Dla mnie pycha-ale ja uwielbiam serniki. Sami musicie się przekonać.

Składniki:

  • 1 kg sera (ja użyłam z Biedronki z dodatkiem serka mascarpone)
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 8 jajek
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 4 dkg rozpuszczonego masła
  • 1 budyń waniliowy w proszku

Wykonanie:

PAMIĘTAJMY ABY PRODUKTY WYJĄĆ WCZEŚNIEJ Z LODÓWKI ABY MIAŁY TEMPERATURĘ POKOJOWA

Ser, 1 szklankę cukru, cukier waniliowy,żółtka, obie mąki, budyń w proszku oraz rozpuszczone i przestudzone masło przekładamy do dużej miski i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna i lśniącą pianę dodając pod koniec ubijania porcjami pozostałe pół szklanki cukru. Dobrze ubitą pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie łączymy obie masy najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowana masę serowa przekładamy do większej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 1 godziny.Następnie na 10 minut zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Po około 15 minutach uchylamy drzwiczki i trzymamy sernik około 30 minut. Wyciągamy i studzimy na blacie. Ja wystudzony serniczek polałam polewa czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − seven =