Serniko-szarlotka

Serniko – szarlotka

Święta tuż tuż a jak wiadomo nikt nie wyobraża sobie Świąt bez sernika. Dzisiaj proponuję przepis na to ciasto w troszkę innej odsłonie mianowicie z warstwą jabłek. Połączenie tych dwóch smaków sprawia, że degustacja na pewno nie skończy się na jednym kawałku. Przepis zaczerpnięty z bloga waniliaikardamon.blogspot.com/2016/10/serniko-szarlotka.html. Od siebie mogę dodać, że ciasto jest mega pyszne.

Składniki:

Ciasto:

  • 1.1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 12,5 dkg margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera ja użyłam dobrej jakości wiaderkowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 3 białka
  • 1.1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe

Masa z jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×30 wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy wcześniej przygotowanym ciastem. Wkładamy do lodówki.

 

Masa z jabłek:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody oraz cukier i dusimy na małym ogniu do momentu gdy zaczną się rozpadać. Garnek zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy suchy kisiel i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jabłuszka studzimy.

Masa serowa:

Ser, cukry, mleko, jajka, białka oraz budynie w proszku przekładamy do misy miksera. Miksujemy nie za długo, tylko do połączenia składników.

Przestudzone jabłka wykładamy na wcześniej przygotowane kruche ciasto. Na sam wierch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni  około 75 minut. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne można polać polewą czekoladową.

Serniko-szarlotka
Serniko-szarlotka

Wielbiciele serników z całą pewnością polubią to ciasto. Połączenie tych dwóch smakowitych mas sprawi, że na pewno na jednym kawałku się nie skończy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i oczywiście Smacznego :))

4 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to – blog kulinarny 2018