Seromak

Seromak

Witam. Dzisiaj coś dla wielbicieli sera i maku albowiem ciasto to jest doskonałym połączeniem tych dwóch mas w jednym. Prezentuje się wyśmienicie a smakuje  jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 12.5 dkg margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 3 szklanki maku
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 1.1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • opcjonalnie rodzynki

Masa serowa:

  • 1 kg sera użyłam wiaderkowego dobrej jakości
  • 5 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki kremówki

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym całym jajku cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (można sobie pomóc łyżką moczoną w wodzie) i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Studzimy.

Masa makowa:

Mak parzymy, dokładnie odcedzamy i mielimy 3- krotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego maku dodajemy cukier, żółtka oraz śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy (można z pianą dodać sparzone rodzynki). Tak przygotowaną masę makową wykładamy na wcześniej podpieczony spód – równamy.

Masa serowa:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajka, ser, budyń w proszku oraz kremówkę – krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na mak. Równamy. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 1 godziny.

Seromak
Seromak

Jak dla mnie połączenie idealne. Doskonały na Święta oraz na inne specjalne okazje. Warto spróbować 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018