Sezam

Sezam

Sezam

Znamy go i lubimy wszyscy ( no prawie wszyscy). Zazwyczaj kojarzy się z jakże słodkimi oraz chrupiącymi sezamkami. Robi się z niego chałwę. Jednak sezam wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, które były wykorzystywane już w starożytnych Indiach. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Z tych małych ziarenek wytwarzany jest również olej sezamowy. Który tak samo jak ziarna posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dostępnych jest wiele gatunków sezamu jednak największą popularnością cieszy się biały oraz czarny. Należy do roślin oleistych i co ważne jest skarbnicą składników odżywczych potrzebnych by cieszyć się dobrym zdrowiem.

Właściwości prozdrowotne sezamu

Przede wszystkim:

  • Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz cynk,
  • Korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne,
  • Wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zadba o prawidłowa pracę serca oraz całego układu krwionośnego,
  • Dzięki dużej zawartości wapnia korzystnie wpłynie na kości oraz zęby,
  • Olej sezamowy przyniesie ulgę przy zaparciach,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • Przyjdzie z pomocą przy uszkodzeniu wątroby.

Sezam bez problemu można wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, surówek, jako dodatek do ciast, pieczywa oraz dań na gorąco.

Ważne:

Pamiętajmy, że sezam może być przyczyną alergii objawiającej się min. bólem brzucha, biegunką, nudnościami. Szczególnie niebezpieczny może okazać się dla alergików albowiem może być przyczyną wstrząsu anafilaktycznego bezpośrednio zagrażającemu życiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *