Skarby lasu – jeżyny

Skarby lasu - Jeżyny

Skarby lasu – Jeżyny

Kto z Nas pamięta spacery do lasu z Rodzicami lub też z Dziadkami w celu nazbierana jeżyn? Pewnie wielu. I chociaż wyglądem przypomina maliny różni się od nich nie tylko dłuższymi pędami, większą ilością kolców ale również ciemnofioletowymi lub czarnymi owocami. Co ważne ez problemu możemy je uprawiać w przydomowych ogródkach. A naprawdę warto albowiem wykazują wiele właściwości prozdrowotnych a korzyści ze spożywania jeżyn jest naprawdę wiele. Nie tylko kuszą wyglądem ale również są smaczne i co ważne zdrowe.

Właściwości oraz składniki odżywcze

  • Są bogatym źródłem witamin ( A, C, E, K, B6 ) oraz minerałów potasu, wapnia oraz żelaza,
  • Zawierają również kwas foliowy, który zadba o prawidłową pracę układu nerwowego,
  • Dzięki dużej zawartości błonnika pozytywnie wpływają na układ pokarmowy oraz jelita,
  • Zapobiegają zaparciom,
  • Ułatwiają trawienie,
  • Wskazane dla osób borykających się z anemią oraz kobiet w ciąży,
  • Polecane są szczególnie osobom z podniesionym ciśnieniem krwi,
  • Podnoszą odporność organizmu,
  • Są niezastąpionym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Zwalczają wolne rodniki,
  • Pomocne przy wzdęciach oraz zgadze,
  • Wykazują silne działanie antybakteryjne oraz ściągające,
  • Polecane przy zapaleniu dziąseł, bólu gardła oraz przy grzybicy,
  • Wpływają na regenerację wątroby,
  • Poprawiają koncentrację oraz pamięć,
  • Posiadają niski indeks glikemiczny.

Jeżyny nie tylko znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej ale również w kuchni. Stanowią doskonały dodatek do ciast, lodów, kremów, galaretek oraz soków, kompotów, nalewek i herbat.

Zatem spożywajmy jeżyny na zdrowie !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *