Skrzyp polny

Skrzyp polny

Skrzyp polny

Roślina ta przez wielu z Nas uważana jest za chwast. Gdy tylko pojawi się na ogródkach czy rabatach usuwamy ja. Tymczasem skrzyp polny posiada wiele cennych właściwości leczniczych, które od dawna są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Dlatego też warto przyjrzeć mu się bliżej ponieważ nie tylko wykazuje właściwości lecznicze ale również jest skarbnicą witamin oraz związków mineralnych.

Właściwości odżywcze i zdrowotne skrzypu polnego

Pewnie zastanawiamy się jak wprowadzić skrzyp polny do swojej diety. Otóż odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy zaopatrzyć się w herbatę ze skrzypu aby skorzystać z jego „cudownych” właściwości.

  • Wykazuje właściwości uspokajające, rozkurczowe oraz przeciwdrgawkowe,
  • Działa moczopędnie,
  • Przyniesie pomoc osobom z nadmierną potliwością,
  • Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych,
  • Okłady doskonale sprawdzą się przy uszkodzeniach skóry, stanach zapalnych oraz oparzeniach,
  • Działa wzmacniająco na włosy, skórę oraz paznokcie,
  • Polecany Paniom z obfitymi miesiączkami albowiem hamuje krwawienia,
  • Przyniesie pomoc przy żylakach odbytu, owrzodzeniach okrężnicy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • Doskonały przy nerwobólach, nadciśnieniu, miażdżycy oraz przy schorzeniach nerek,
  • Poprawia pracę wątroby,
  • Ujędrnia.

Ważne:

Skrzyp polny zawiera antywitaminę B1 dlatego też musimy pamiętać aby przy dłuższym stosowaniu go uzupełnić ją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018