Śliwki-owoce szczęścia

Śliwki-owoce szczęścia

Śliwki – owoce szczęścia

Od razu przychodzi na myśl placek drożdżowy ze śliwkami. Mmm pycha. Jednak owoce te są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Doskonale wpływają na poprawę humoru a wszystko to za sprawą tryptofanu z którego w mózgu powstaje serotonina – hormon szczęścia. Nie jest tajemnicą, że warto jeść zarówno świeże owoce jak i warzywa albowiem korzyści z tego płynących jest naprawdę wiele.

Właściwości śliwek

  • Są bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz całego układu pokarmowego,
  • Regulują proces trawienia,
  • Wpływają na poprawę apetytu,
  • Zapobiegają zaparciom przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej jelita grubego,
  • Uszczelniają naczynia krwionośne,
  • Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe,
  • Korzystnie wpływają na układ nerwowy,
  • Obniżają poziom cholesterolu,
  • Dzięki zawartości antyoksydantów zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych,
  • Regulują ciśnienie krwi,
  • Opóźniają procesy starzenia.

Kosmetyki z ich zawartością wskazane są przede wszystkim osobom mającym problem z cerą naczynkową.

Śliwki doskonale nadają się również na przetwory. Doskonale sprawdzą się na dżemy, kompoty, marmolady, powidła a także jako dodatek do ciast oraz sosy do wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *