Smalec gęsi

Smalec gęsi

Smalec gęsi

Gęsi smalec należy do jednego z produktów a nawet „darów natury”, którego cenne właściwości były znane i wykorzystywane w medycynie ludowej już w średniowieczu i to nie tylko w kuchni. Nasze Babcie oraz prababcie stosowały go do leczenia wielu schorzeń oraz dolegliwości. Dzisiaj nieco zapomniany a wielka szkoda albowiem wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Smalec ten to nic innego jak wytopiony podczas obróbki termicznej tłuszcz sadełkowy. Warto tutaj dodać, ze właśnie gęsi smalec jest uważany za jeden z najzdrowszych albowiem posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwas oleinowy, podobnie jak w znanej Nam wszystkim doskonale oliwie z oliwek). Ciekawostką może być fakt, ze ten rodzaj smalcu może być poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury nawet powyżej 200 stopni.

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne

Ten „dar natury:

  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • Zapobiega schorzeniom układu krwionośnego,
  • Jest naturalnym sposobem na leczenie schorzeń dróg oddechowych,
  • Przyniesie również ulgę przy bolących stawach,
  • Jest bogatym źródłem witaminy A, E, witaminy z grupy B oraz minerałów takich jak magnez, potas, cynk oraz żelazo,
  • Zapobiega miażdżycy i chorobom serca,
  • Wykazuje działanie rozgrzewające,
  • Polecany jest również osobom chorym na Alzheimera oraz cukrzykom,
  • Doskonale natłuszcza oraz nawilża skórę opóźniając pojawianie się zmarszczek,
  • Niezastąpiony przy kaszlu i katarze,
  • Jest naturalnym sposobem na ból mięśni oraz pleców.

Ten niesamowicie smaczny, aromatyczny i co najważniejsze najzdrowszy tłuszcz. Przechowywany nawet kilkanaście miesięcy w lodówce nie straci na swojej wartości. W kuchni doskonały nie tylko do potraw mięsnych ale również nada wyjątkowej kruchości ciastom.

Ważne:

I chociaż warto wprowadzić go do swojego menu na stałe zachowajmy umiar oraz rozsądek w stosowaniu albowiem wszystko co w nadmiarze nawet to najzdrowsze może wyrządzić więcej szkód niż korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *