Smardz jadalny

Smardz jadalny

Smardz jadalny

Smardz jadalny zwany również zwyczajnym należy do grupy grzybów z rodziny smardzowatych. Występuje w Europie, Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce jest niezwykle rzadko spotykany dlatego też został objęty częściową ochroną. Ciekawostką może być fakt, że należy do jednych z najsmaczniejszych grzybów jadalnych. Musimy jednak pamiętać żeby nie spożywać go na surowo albowiem w tej postaci może zaszkodzić ( jest trujący na surowo )Charakteryzuje się korzennym aromatem i delikatnym smakiem. Sezon na te grzyby trwa bardzo bardzo krótko i to zazwyczaj po obfitych opadach – zazwyczaj maj/czerwiec. Smardze znalazły nie tylko zastosowanie w kuchni ale również wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych ale o tym w dalszej części artykułu.

Co zawierają smardze?

Jak większość grzybów jest bogactwem wielu witamin oraz minerałów. Jest bogactwem potasu i żelaza. Zawiera również łatwo przyswajalne białko oraz aminokwasy. Posiada również spore ilości błonnika. Co ważne wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa na poprawę nastroju oraz wspomaga pamięć. Zaskoczeniem może być również fakt, że smardze przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Ważne
Jak już wcześniej zostało wspomniane smardze są pod częściową ochroną. Łatwo je również pomylić z silnie trującym grzybem piestrzenicą kasztanowatą. Pod żadnym pozorem nie wolno go również spożywać na surowo ponieważ w tej postaci mimo że jest grzybem jadalnym jest trujący!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *