Śmietana

Śmietana

Śmietana

Produkt ten chociaż nie polecany przez dietetyków jest nieodłącznym elementem Naszej kuchni. Mowa oczywiście zarówno o kwaśnej śmietanie jak i słodkiej. Kremówka najczęściej wykorzystywana jest do ciast i deserów. Warto tutaj wspomnieć, że niestety nie wszyscy mogą jej używać albowiem może być przyczyną alergii pokarmowej. Jednak na rynku bez problemu dostępne są zamienniki, które bez problemu mogą być używane przez alergików.

Mimo kaloryczności są również pozytywy spożywania tego produktu albowiem nabiał posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Oczywiście wszystko należy spożywać z umiarem ( tak też jest i w przypadku nabiału) i w miarę możliwości wybierać ten z mniejszą zawartością tłuszczu.

Wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne śmietany

  • Jest bogatym źródłem witaminy A, B6, B12 oraz pełnowartościowego białka, wapnia i fosforu,
  • Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • Dzięki zawartości wapnia korzystnie wpływa na zęby oraz kości,
  • Korzystnie wpływa na wzrok,włosy, skórę oraz paznokcie,
  • Witamina A (jest silnym antyoksydantem) zwalcza wolne rodniki.

Wielu z Nas nie wyobraża sobie rezygnacji ze śmietany. Pamiętajmy jednak, że jest wysokokaloryczna o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu a to może w negatywny sposób wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy.

Podczas spożycia pamiętajmy o zdrowym rozsądku oraz umiarze!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *