Sól

Sól

Sól

Sól należy do podstawowych przypraw używanych w kuchni. To nic innego jak chlorek sodu. Bez niej nie wyobrażamy sobie przygotowania potraw albowiem dla wielu były by po prostu bez smaku i nie do przełknięcia. Należy jednak pamiętać, ze używanie jej w nadmiarze niestety nie za dobrze wpłynie na Nasze zdrowie dlatego też nazywana jest „biała śmiercią”. Nie od dziś wiadomo, ze najzdrowszą dietą jest ta bez użycia soli lub też z maksymalnym jej ograniczeniem. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, ze stosowanie jej w nadmiarze zatrzymuje wodę w organizmie a co za tym idzie doprowadza do nadciśnienia tętniczego, które jest niebezpieczne dla Naszego zdrowia oraz życia.

Wpływ soli na zdrowie

Przyprawa ta spożywana w odpowiednich ilościach nie zagraża zdrowiu wręcz przeciwnie– reguluje gospodarkę wodną w organizmie, dba o prawidłowa równowagę kwasowo-zasadową oraz reguluje pH. Wykorzystywana jest również w leczeniu wielu chorób między innymi astmy, alergii, niedoczynności tarczycy, zatokach, schorzeń oskrzeli oraz płuc oraz przy bólach gardła. Jedyne o czym musimy pamiętać to to, ze nawet najzdrowsza substancja spożywana w nadmiarze może Nam poważnie zaszkodzić natomiast spożywana z umiarem z całą pewnością pozytywnie wpłynie na organizm oraz zdrowie. Niestety sól spożywana jest w za dużych ilościach. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z powagi sytuacji tłumacząc sobie, że to tylko zwykła przyprawa. Jednak jak już wcześniej zostało wspomniane zatrzymuje wodę w organizmie podnosząc jednocześnie ciśnienie krwi czego skutkiem może być zwiększenie ryzyka udaru mózgu oraz zawału serca.

Wszystko należy spożywać z umiarem i nie możemy o tym zapominać!!!

Przecież zdrowie mamy jedno!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *