Spirulina dla zdrowia

Spirulina dla zdrowia

Spirulina dla zdrowia

Ten rodzaj alg morskich zyskuje coraz to większe grono sprzymierzeńców ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Ze względu na na swoje jakże bogate właściwości w wielu krajach algi wykorzystywane są nie tylko jako pożywienie dla ludzi ale również szerokie zastosowanie znalazły w kosmetyce do produkcji szamponów, kremów, maseczek. Składniki odżywcze zawarte w tych algach stanowią jedyną w swoim rodzaju mieszankę której żaden inny produkt nie jest Nam w stanie zaproponować. To bogate źródło pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ważne spirulina jest niedocenionym źródłem nienasyconych kwasów Omega 3 oraz Omega 6, które chronią przed zawałem, miażdżycą czy nadciśnieniem. Alg morskich jest wiele jednak najpopularniejszą oraz najczęściej wykorzystywaną jest właśnie spirulina.

Właściwości spiruliny

Ten rodzaj alg polecany jest szczególnie wegetarianom, rekonwalescentom, sportowcom oraz osobom wychudzonym. Jednak oczywiście możemy stosować je wszyscy. Niestety nie doceniamy jak wiele „ cudownych właściwości zdrowotnych” oferuje Nam natura. Wystarczy wyciągnąć po nie tylko rękę.

Zalet tej „bomby witaminowej” jest wiele. Oto najważniejsze z nich:

  • Wzmacnia system immunologiczny,
  • Obniża poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi,
  • Jest bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów,
  • Wykazuje silne działanie oczyszczające organizm z toksyn,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe,
  • Jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz wspierają w walce z nimi,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • Pomaga w walce z alergiami,
  • Reguluje pracę całego organizmu,
  • Zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia,
  • Chroni organizm przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych.

Reasumując:

Zalet spiruliny jest wiele. Te cudowne algi nie tylko są „ bombą witaminową” ale również zapobiegają powstawaniu wielu chorób oraz wspierają w walce z nimi. Dla niektórych osób zniechęceniem do spożywania ich jest smak. Nie zrażajmy się jednak. Możemy ją nabyć w płynie, tabletkach czy proszku i z powodzeniem dodać do ulubionych dań aby zniwelować smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018