Styropian

Witam serdecznie. Dzisiaj przepisik na ciasto styropian. Można rzec taki oszukany sernik chociaż wcale smakiem od prawdziwego sernika nie odbiega ponieważ smakuje równie wyśmienicie. Przygotowanie tego ciasta zajmuje kilka chwil ( okres oczekiwania niestety jest dość długi albowiem najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce). Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu bo naprawdę warto.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 duże kwaśne śmietany 18% i jedna duża 12%
  • 10 dkg wiórek kokosowych
  • puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy margarynę, całość siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki wyrabiając jednolite oraz gładkie ciasto. Tak przygotowane dzielimy na dwie części ( jedną mniejszą drugą większą). Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej. Większą część wykładamy na blaszkę ( ja piekłam w formie o wymiarach 20×32) wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut-studzimy.

Masa serowa:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo szklankę cukru. Piana ma być sztywna oraz lśniąca. Następnie wsypujemy przesiane budynie w proszku oraz wlewamy śmietany – masę delikatnie ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe ponownie lekko mieszając.

Gotową masę serowa przekładamy na wcześniej podpieczony spód. Połówki brzoskwiń po wcześniejszym odsączeniu kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie serowej. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubszych oczkach na brzoskwinie. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni ( z termoobiegiem) i pieczemy około godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Styropian
Styropian

Ciasto naprawdę rewelacyjnie smakuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018