Suszone morele

Suszone morele

Suszone morele

Owoce oraz warzywa powinny gościć na Naszych stołach jak najczęściej. Są pełne składników odżywczych, witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto spozywać również suszone owoce. W prosty i naturalny sposób uzupełnimy deficyty witamin oraz minerałów. Gdy tylko dopadnie Nas chęć na coś słodkiego sięgnijmy po morelkę. Z całą pewnością jest lepsza niż słodkie ciastko i co ważne nie dostarczy pustych kalorii a wręcz przeciwnie-składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Nie zrażajmy się również jej wyglądem chociaż pewnie nie każdego przekona . Jednak w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych naturalnych owoców jest ciężki sięgamy po suszone owoce jak najczęściej.

Wartości suszonych moreli

Na początku warto zaznaczyć aby kupować je w sklepach ze zdrowa żywnością. Te piękne, pomarańczowe dostępne prawie w każdym sklepie konserwowane są dwutlenkiem siarki. Natomiast te konserwowane naturalnymi metodami może i nie zachęcają wyglądem ponieważ są ciemne i pomarszczone ale z całą pewnością o „niebo” zdrowsze.

Przede wszystkim suszone morele:

  • Zawierają sporo antyoksydantów które chronią przed chorobami nowotworowymi,
  • Dodadzą energii oraz siły,
  • Zawierają wiele witamin – A, B, PP oraz C,
  • Są bogate w wapń, potas,żelazo oraz fosfor,
  • Regulują ciśnienie krwi,
  • Pomagają w walce z osteoporozą,
  • Wzmacniają układ odpornościowy,
  • Zapobiegaja utracie wody z organizmu,
  • Korzystnie wpływają na wzrok.

Z natury trzeba czerpać jak najwięcej tylko pamiętajmy aby to robić w rozsądnych ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018