Świdośliwa

Świdośliwa

Świdośliwa

Krzew świdośliwy zyskuje z roku na rok coraz to większe grono zwolenników i to nie tylko przez walory dekoracyjne ale również zdrowotne. Owoce świdośliwy smakiem zbliżone są do borówki jednak zawierają znacznie więcej witamin oraz składników odżywczych. Smakują wyśmienicie w postaci surowej ale również w postaci dżemów oraz konfitur. Co ważne bez problemu możemy ją wyhodować w swoich przydomowych ogródkach czy na działkach albowiem świdośliwa nie jest krzewem wymagającym a dojrzałe owoce możemy spożywać już w czerwcu. Tak często sięgamy po przeróżne preparaty i suplementy diety w postaci tabletek jednak czy nie warto uzupełnić deficyty witamin, minerałów oraz składników odżywczych w naturalny sposób?

Myślę, że tak. Jednak każdy musi sobie na to pytanie odpowiedzieć indywidualnie.

Dlaczego warto spożywać owoce świdośliwy?

Przede wszystkim dlatego, że posiada wiele cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jednak to nie wszystko.

  • Pozytywnie wpływa na układ mięśniowy oraz nerwowy,
  • Wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Niezastąpiona również dla serca,
  • Wskazana przy bezsenności,
  • Wspomaga procesy trawienia,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Opóźnia procesy starzenia,
  • Zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych oraz ułatwia walkę z nimi,
  • Działa przeciwzapalnie oraz przeciwcukrzycowo,
  • Korzystnie wpływa na układ krążenia,
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • Polecana przy przeziębieniu oraz grypie,
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia,
  • Przyniesie pomoc przy chorobach skóry.

Świdośliwa nie bez przyczyny nazywana jest „Owocem wiecznej młodości” albowiem posiada wiele cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów które nie tylko w sposób pozytywny wpłyną na Nasze zdrowie, ogólne samopoczucie ale również wygląd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *