Symbol mądrości i szczęścia-orzechy włoskie

Symbol mądrości i szczęścia-orzechy włoskie

Symbol mądrości i szczęścia-orzechy włoskie

Pistacje, orzechy pekan, ziemne, brazylijskie, nerkowca oraz włoskie. Wybór co niemiara. Dobroczynne ich właściwości znane są od wielu lat. Liczne składniki odżywcze jakie orzechy mają Nam do zaoferowania dobroczynnie wpływają na zdrowie. Ach ta Natura-zawsze dawała z siebie to co najlepsze. Szkoda tylko, że tak rzadko korzystamy z jej dobrodziejstw. Jak zostało potwierdzone przez uczonych to właśnie orzechy włoskie przewyższają pod względem swoich właściwości zdrowotnych inne rodzaje orzechów, albowiem zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Według badań dietetyków systematyczne spożywanie orzechów włoskim może zapobiegać powstawaniu wielu chorób min. cukrzycy typu 2, chorobom serca, kamicy żółciowej a nawet nowotworom.

Właściwości orzechów włoskich

Przypomnijmy sobie czasy Naszych dziadków oraz pradziadków. Czy przypominamy sobie, żeby oni często chorowali? Raczej nie. Ale ich sposób odżywiania był zupełnie inny. Nie wiedzieli co to fast foody i żywność przetworzona. Żyli z „darów natury” dlatego też cieszyli się dobrym zdrowiem do późnych lat. I tutaj po raz kolejny sprawdzi się powiedzenie „JESTEŚ TYM CO JESZ”. Weźmy sobie te naprawdę mądre słowa głęboko do serca.

Jednak przejdźmy do właściwości orzechów.

Przede wszystkim:

  • Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy,
  • To skarbnica witamin oraz minerałów ( magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz witamina E),
  • Dostarczą wartościowe białko oraz błonnik, który wykazuje zbawienny wpływ nie tylko na jelita ale cały układ pokarmowy,
  • Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę metabolizmu oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej,
  • Obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Dodają energii oraz wpływają pozytywnie na pracę mózgu,
  • Podnoszą odporność organizmu,
  • Nie zawierają glutenu oraz białka mlecznego.

Jak widać pozytywów ze spożywania orzechów włoskich jest wiele. Zazwyczaj goszczą na Naszych stołach podczas Świat Bożego Narodzenia jako dodatek do ciast. Jednak spożywajmy je znacznie częściej.

Ważne: Na orzechy powinni uważać alergicy ponieważ bardzo uczulają.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018