Syrop klonowy

Syrop klonowy

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest tradycyjnym Kanadyjskim produktem. Ten aromatyczny przysmak znany jest od wieków i to nie tylko ze względu na walory smakowe ale również na wartości odżywcze jakie posiada i co ważne właściwości prozdrowotne. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, lodów czy naleśników. Jest doskonałym zamiennikiem cukru i to zdrowszym. Chociaż nie wszyscy go lubią ze względu na specyficzny smak warto jednak dowiedzieć się na jego temat jak najwięcej. Nie na darmo jest nazywany „Płynnym złotem Kanady” albowiem posiada aż 54 substancje o właściwościach przeciwnowotworowych oraz przeciwzapalnych. Obfituje również w wiele witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wartości odżywcze oraz właściwości prozdrowotne syropu klonowego.

  • Jak już wcześniej wspomniano jest bogactwem związków o właściwościach przeciwnowotworowych oraz przeciwzapalnych,
  • Jest bogactwem wielu witamin min. z grupy B, niacyny oraz kwasu foliowego,
  • Znajdziemy w nim również spore ilości wapnia, potasu, manganu, sodu oraz cynku,
  • To doskonałe źródło przeciwutleniaczy,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz na rozwój mózgu,
  • Wykazuje również właściwości antybakteryjne,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Wspomaga proces przemiany materii,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy,
  • Stosowany również w leczeniu schorzeń układu krążenia,
  • Wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi.

Mimo, że nie wszyscy z Nas za nim przepadają warto pomyśleć nad wprowadzeniem go do swojego jadłospisu albowiem korzyści ze spożywania go jest naprawdę wiele.

Ważne:

Mimo, że syrop klonowy wykazuje również właściwości przeciwcukrzycowe nie powinien być stosowany przez cukrzyków albowiem posiada wysoki indeks glikemiczny.

Jest natomiast doskonałą alternatywa dla osób uczulonych na miód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *