Szafran

Szafran

Szafran

Ta ekskluzywna przyprawa jest najdroższą oraz najszlachetniejszą przyprawą na świecie. Uzyskuje się ją z wysuszonych pręcików krokusa purpurowego. Warto zaznaczyć, że zbiory są wykonywane ręcznie. Tak naprawdę ode wielu lat jest znaną na całym świecie przyprawą, afrodyzjakiem oraz lekiem na wiele dolegliwości. W kuchni najczęściej wykorzystywana do ciast, zup, ryżu oraz owoców morza. I mimo że jest droga warto się w nią zaopatrzyć.

Właściwości zdrowotne szafranu

  • Jak potwierdzają badania naukowe Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich ta szlachetna przyprawa niszczy komórki nowotworowe,
  • Wykazuje silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne,
  • Posiada silne działanie antydepresyjne ( podnosi poziom dopaminy oraz serotoniny) przez co wpływa na poprawę nastroju,
  • Zmniejsza stan napięcia przedmiesiączkowego,
  • Wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi,
  • Jest bogaty w witaminę C, B6, magnez, potas oraz żelazo,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy,
  • Hamuje rozwój wolnych rodników,
  • Pomocny przy bólach głowy, migrenach oraz reumatyzmie,
  • Wykazuje właściwości odmładzające,
  • Wpływa na poprawę apetytu.

Jak widać ta szlachetna przyprawa w sposób bardzo pozytywny wpływa na Nasze zdrowie i mimo wysokiej ceny nie zapominajmy o tym.

Ważne:

Szafranu nie powinny używać bez konsultacji z lekarzem w większych ilościach Panie w błogosławionym stanie albowiem może zwiększyć ryzyko poronienia. Unikajmy podawania go także Naszym małym pociechom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018