Szałwia Hiszpańska

Szałwia Hiszpańska

Szałwia Hiszpańska

Szałwia Hiszpańska znana również jako nasiona Chia nie na darmo uważana jest za jeden z nielicznych i najzdrowszych produktów na a świecie. Te małe nasionka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3, minerałów oraz wielu cennych składników odżywczych. Są również niskokaloryczne dlatego też mogą z ich niesamowitych właściwości czerpać również osoby będące na diecie. Pocieszający jest fakt, że coraz więcej osób zwraca uwagę na skład produktów oraz interesuje się zdrowym odżywianiem a fast foody oraz żywność wysoko przetworzoną zamienia na naturalną. Oby było Nas coraz więcej!!!

Dlaczego warto spożywać nasiona Chia?

Te malutkie nasionka są jak „serum” dla Naszego organizmu.

Przede wszystkim:

  • Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, kwasów Omega 3, witamin, błonnika, minerałów oraz białka,
  • Dodają sił, energii oraz witalności,
  • Dzięki zawartości błonnika wykazują zbawienny wpływ na jelita oraz cały układ pokarmowy,
  • Wzmacniają układ kostny,
  • Pomocne w walce z anemią,
  • Wykazują działanie przeciwzapalne,
  • Wspomagają pracę mózgu,
  • Wpływają na poprawę pracy przemiany materii,
  • Wpływają na poprawę wyglądu włosów, skóry oraz paznokci.
  • I co bardzo ważne uzupełniają deficyt minerałów oraz witamin w organizmie.

Wiele osób staje przed dylematem jak spożywać szałwię Hiszpańską. Tak naprawdę to nic trudnego albowiem można ją dodawać do musli, soków oraz jogurtów w postaci ziarenek lub zmielone.

Mimo, że nie ma przeciwwskazań do spożywania Chia pamiętajmy aby wszystko nawet to co naturalne spożywać z umiarem.

Dorośli-2 łyżki dziennie

Natomiast dzieci-1 łyżka dziennie.

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do spożywania szałwii Hiszpańskiej. Te malutkie nasionka z całą pewnością wniosą wiele dobrego do Naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018