Szynka pieczona w piekarniku

Dzisiaj prezentuje Państwu przepis na szynkę pieczoną w piekarniku. Doskonale sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, ale również jako mięso podane do ziemniaków czy kaszy. Szynka jest naprawdę prosta w przygotowaniu a smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1.1/2 kg szynki myszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • majeranek
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 cebula

Wykonanie:

Szynkę nacieramy olejem, doprawiamy przyprawami ( tak naprawdę przyprawy są kwestią gustu, ja użyłam tych co są podane w przepisie) wklepujemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wcieramy w mięso. Cebulę obieramy, kroimy w talarki, obkładamy szynkę. Tak przygotowana wkładamy na całą noc do lodówki ( ja użyłam naczynia żaroodpornego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około półtora godziny. Następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut przy odkrytym naczyniu żaroodpornym. Moja szyneczka piekła się prawie 2 godziny.

Szynka pieczona w piekarniku
Szynka pieczona w piekarniku

Szynka należy do mięs suchych, ale jest krucha i naprawdę smaczna. Jest doskonałym rozwiązaniem również na kanapki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018