Tapioka

Tapioka

Tapioka

Szukając na półkach produktów bezglutenowych coraz częściej możemy „natrafić” na małe perłowe kuleczki – tapiokę. Ale czym ona jest? Te małe kuleczki są rodzajem kaszy wytwarzanej z bulw manioku jadalnego. Zazwyczaj wykorzystywana jest to wszelkiego rodzaju legumin. Jest produktem bezsmakowym dlatego też doskonale sprawdzi się do potraw na słodko jak i bardziej wykwintnych. Jej właściwości odżywcze już od dawien doceniali mieszkańcy Ameryki Południowej ( U nas podstawą obiadu są ziemniaki a u mieszkańców Ameryki – tapioka).

Czy warto stosować tapiokę?

Jak najbardziej albowiem jest produktem bardzo pożywnym, lekkostrawnym i co ważne pozbawionym glutenu.

Jednak to nie jedyne zalety stosowania tapioki:

  • Nie powoduje uczuleń ( jest hipoalergiczna),
  • Jest produktem lekkostrawnym dlatego też wskazana jest osobom mającym problemy trawienne, z chorobą wrzodowa oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych,
  • Zawiera witaminy z grupy B, witaminy A,C, PP oraz minerałów ( wapnia,żelaza, potasu, magnezu, sodu, fosforu i cynku),
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz prebiotyczne,
  • łagodzi dolegliwości związane z chorobą zwyrodnieniową oraz wpływa na poprawę stanu stawów,
  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • Nie zawiera cholesterolu.

Należy pamiętać, że tapioka posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego też nie jest wskazana diabetykom.

Natomiast w kuchni wykorzystywana jest do wyrobu słodkich potraw takich jak racuchy, naleśniki, omlety, jako dodatek do budyniów, puddingów oraz jako zagęszczacz do sosów i zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *