Tort z kremem z mascarpone

Tort z kremem z mascarpone.

Witam serdecznie po długiej nieobecności. Niestety nie z mojej winy- jednym słowem ” złośliwość rzeczy martwych”, komputer odmówił posłuszeństwa. Ale już działa i postaram się nadrobić straty. Korzystając z okazji składam wszystkim najlepsze życzenie Noworoczne- spóźnione ale szczere. Dzisiaj przepisik na tort z kremem z serka mascarpone. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • dodatkowo puszka brzoskwiń

Krem:

  • 2 serki mascarpone po 250 g
  • 4 śmietanki kremówki 200 ml
  • 4 zagęszczacze do śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niższych obrotach miksera. Następnie olej i ocet. Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Krem:

1 serek mascarpone oraz dwie kremówki przekładamy do misy miksera. Na początku miksujemy na niskich obrotach stopniowo zwiększając je. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i na koniec miksowania zagęszczacze. Należy pamiętać aby nie miksować za długo, ponieważ zrobi się masło. Z drugą porcją składników na krem postępujemy identycznie dodając tylko z zagęszczaczem kakao.

Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Sokiem z brzoskwiń nawilżamy spody – wystarczy kilka łyżeczek na 1 blat. Teraz zabieramy się do składania. Na pierwszy biszkopt wykładamy jasny krem, zostawiając kilka łyżek do dekoracji, przykrywamy drugim biszkoptem i delikatnie dociskamy. Dekorujemy według własnego gustu. Życzę smacznego.

Tort z kremem z mascarpone
Tort z kremem z mascarpone

Uwierzcie mi, że torcik naprawdę nie jest trudny w przygotowaniu. Za to smakuje wybornie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018