Tradycyjny sernik krakowski

Witam serdecznie. Ach te serniki, skradły niejedno podniebienie. Dzisiaj również prezentuje przepis na sernik krakowski. Co prawda oblany polewą z gorzkiej czekolady a nie tradycyjnie lukrem, ale dla mnie pycha.

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12.5 dkg masła

Masa:

  • 1 kg prawdziwego twarogu
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 10 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • ziarenka z laski wanilii

Dodatkowo żółtko do posmarowania kratki, rodzynki.

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Masa serowa:

Ser mielimy minimum 2 razy ( ja użyłam dobrej jakości sera z wiaderka). Masło ucieramy z 15 dkg cukru pudru oraz żółtkami na puszysty krem. Stopniowo dodajemy ser, ale co ważne miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania resztę cukru pudru. Delikatnie łączymy z masą. Dodajemy rodzynki. Ja rodzynki zalewam gorącą wodą, po chwili odcedzam. Zanim dodaję do masy chłodne obtaczam w mące aby nie opadły na dno. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15 minut. Na przestudzony spód wykładamy masę serową. Z reszty ciasta robimy zgrabną kratkę, którą przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ( termoobieg) około godzinę. Ja trzymam chwilkę dłużej , ponieważ lubię jak jest zarumieniony. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik smarujemy lukrem.

Tradycyjny sernik krakowski
Tradycyjny sernik krakowski

Bardzo przyrumieniony, ale ja takie lubię. U mnie całość zwieńczyła polewa z gorzkiej czekolady. Chociaż tradycyjny sernik krakowski jest oblany lukrem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018