Truskawy, truskawki, truskaweczki

Truskawy, truskawki, truskaweczki

Truskawy, truskawki, truskaweczki

Tarta z kremem i bitą śmietaną, smoothie, kompot czy koktajl z truskawek. Niebo dla podniebienia. Truskawki są nie tylko smaczne ale również zdrowe. Posiadają wiele cennych właściwości dzięki którym poprawimy swój stan zdrowia. Z wielką chęcią sięgamy po suplementy i nic w tym złego. Ale czy jednak nie warto zwłaszcza w sezonie sięgać po naturalne witaminy?Gdy tylko mamy taką możliwość korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najczęściej.

Właściwości truskawek

Dla niektórych z Nas może być zaskoczeniem, że te pyszne owoce zawierają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfruty.

Są również:

  • Bogatym źródłem witaminy A, która pozytywnie wpływa na wygląd skóry, witamin z grupy B oraz witaminy E,
  • Dostarczą spore dawki żelaza, magnezu, wapnia oraz fosforu,
  • Wykazują działanie moczopędne oraz oczyszczające,
  • Regulują pracę jelit,
  • posiadają niski indeks glikemiczny,
  • Pomagają przy skurczach,
  • Wzmacniają koncentrację,
  • Pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • Wskazane osobom nerwowym albowiem pozytywnie wpływają na układ nerwowy,
  • Wspierają układ kostny oraz mięśniowy,
  • Zapobiegają osteoporozie oraz osłabieniu dzięki dużej zawartości witaminy C,
  • Przeciwdziałają nowotworom,
  • Wykazują właściwości przeciwzmarszczkowe, bakteriobójcze,odżywcze oraz rozświetlające.

Truskawki nie tylko pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę ale również są przepyszne. Kusza zarówno smakiem jak i aromatem. Któż z Nas nie jadł właśnie truskawek ze śmietaną i cukrem? Mmm. „Niebo z buzi”. Dla zdrowia oczywiście!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright Zjedz to 2018