Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa jest popularną roślina jadalną chociaż wykorzystywana jest również w innych celach. Pochodzi z Nowej Gwinei a pozyskiwany z niej cukier znany jest na całym świecie oraz jest produktem zaliczanym do zdrowej żywności. Trzcina cukrowa zwana jest również cukrowcem lekarskim albowiem wykazuje właściwości lecznicze. Z trzciny cukrowej pozyskuje się nie tylko cukier ale również sok, który również posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Możemy o nim usłyszeć także pod nazwą quarapo jednak jest to nazwa potoczna najczęściej używana na kubie. Sok jest nie tylko zdrowy ale również bardzo smaczny. Roślina ta jest wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym ale również papierniczym i farmaceutycznym.

Pozytywy stosowania soku z trzciny cukrowej

  • Jest doskonałym zastrzykiem energii,
  • Sprawdzi się również jako naturalny środek na nawodnienie organizmu,
  • Zwalcza wolne rodniki,
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe a dokładniej blokuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych,
  • Zapobiega anemii,
  • Posiada niski indeks glikemiczny dlatego też bez obaw mogą po niego sięgać cukrzycy,
  • Wykazuje działanie przeczyszczające oraz moczopędne,
  • Sprawdzi się również przy zaburzeniach pracy nerek,
  • Dzięki sporej zawartości kwasu foliowego zalecany jest kobietom w ciąży. Co ważne zwiększa również szanse na zajście w ciążę,
  • Wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego,
  • Zadba również o prawidłowy poziom cukru we krwi.

Zapewne wielu z Nas nie do końca wierzy w pozytywne działanie natury. Ale pamiętajmy ona zawsze daje z siebie to co najlepsze albowiem nie posiada żadnych konserwantów czy ulepszaczy. Oczywiście wszystko należy stosować z rozsądkiem a w razie jakichkolwiek wątpliwości zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *